Jämförelse meritvärden mellan kommunala skolor och friskolor

När det kommer till skolresultat är en av de mest omdiskuterade faktorerna skillnaden mellan kommunala skolor och friskolor (enskilt drivna skolor).

Jämförelse meritvärden mellan kommunala skolor och friskolor

När det kommer till skolresultat är en av de mest omdiskuterade faktorerna skillnaden mellan kommunala skolor och friskolor (enskilt drivna skolor). Vi har granskat statistiken från Skolverkets data över meritvärden för grundskolor i Sverige och resultaten är klara: det finns skillnader mellan skoltyperna som kan vara intressanta för både föräldrar, skolledare och politiker.

Vad är ett meritvärde?

Meritvärdet är ett tal som räknas ut genom att summera betygen från de 17 bästa ämnena för varje elev, där varje betyg får en siffra (A=20, B=17.5, C=15, och så vidare). Ett högre meritvärde innebär bättre betyg, och därmed kan ett högre snittvärde för en skola indikera att fler elever presterar bra.

Statistikens resultat: Kommunala skolor vs friskolor

Enligt vår analys av meritvärden från skolorna under läsåret 2022/2023 visar data att friskolor, i genomsnitt, har högre meritvärden än kommunala skolor. Här är den sammanställda statistiken:

  • Genomsnittligt meritvärde för friskolor (enskilda huvudmän): 242,1

  • Genomsnittligt meritvärde för kommunala skolor: 221,5

Det är en tydlig skillnad på nästan 21 meritpoäng mellan friskolor och kommunala skolor.

Räkneexempel på skillnader

För att illustrera skillnaden i meritvärden på skolnivå kan vi titta på några exempel från datan:

  • Friskola (Ahlafors Fria Skola): Denna skola har ett genomsnittligt meritvärde på 282 poäng.

  • Kommunal skola (Håstensskolan i Varberg): Här är det genomsnittliga meritvärdet 210 poäng.

Med andra ord har eleverna på friskolan Ahlafors Fria Skola, i genomsnitt, över 70 meritpoäng högre än eleverna på den kommunala Håstensskolan.

Varför denna skillnad?

Det finns många möjliga förklaringar till varför friskolor kan ha högre meritvärden. En vanlig teori är att friskolor har större autonomi när det gäller att utforma sitt undervisningssätt och sina rutiner, vilket kan leda till högre elevprestationer. Friskolor kan även locka till sig elever som har en stark motivation att prestera akademiskt. Å andra sidan har kommunala skolor ofta ett bredare upptagningsområde och tar emot elever med olika bakgrunder och behov, vilket kan påverka det genomsnittliga meritvärdet.

Det totala genomsnittet

Ser vi till hela Sverige, oavsett skoltyp, är det genomsnittliga meritvärdet för samtliga skolor i datasetet 227,5 poäng. Detta visar att friskolor presterar bättre än genomsnittet, medan kommunala skolor ligger strax under.

Slutsats

Skillnaden i meritvärden mellan kommunala skolor och friskolor är ett faktum enligt denna data. Medan friskolor i genomsnitt visar högre meritvärden, är det viktigt att komma ihåg att skolresultat påverkas av många faktorer. Det är också viktigt att poängtera att inte alla friskolor presterar bättre än alla kommunala skolor, och att skolans kvalitet inte enbart kan mätas i meritpoäng.

Att förstå skillnaderna mellan olika skoltyper kan vara viktigt för att fatta informerade beslut om utbildning – oavsett om du är förälder, skolledare eller en del av den politiska debatten.


Källor:

Data hämtad från Skolverkets meritvärdesstatistik för läsåret 2022/2023.