Hur fungerar gymnasievalet i Sverige?

Gymnasievalet är ett spännande och viktigt steg i livet för alla som går i grundskolans nionde klass.

Hur fungerar gymnasievalet i Sverige?

Gymnasievalet är ett spännande och viktigt steg i livet för alla som går i grundskolans nionde klass. Processen kan verka komplicerad vid första anblicken, men med en tydlig överblick kan du förstå hur det fungerar och göra välgrundade val. Här går vi igenom hela gymnasievalsprocessen från början till slut.

När sker gymnasievalet?

Gymnasievalet görs under din sista termin i nian, och processen startar oftast i januari och pågår fram till februari. Detta gäller för de flesta regioner i Sverige, men datumen kan variera lite beroende på var du bor. Den första ansökan baseras på dina höstterminsbetyg, och du får ett preliminärt antagningsbesked baserat på dessa betyg. Viktigt att tänka på är att detta bara är preliminärt och att många elever förbättrar sina betyg under vårterminen, vilket kan förändra deras meritvärde.

Om du känner att du vill göra ändringar i dina val har du möjlighet att göra det under en omvalsperiod, vanligtvis mellan april och maj. Det slutgiltiga antagningsbeskedet kommer sedan i början av juli, efter att vårterminens betyg har satts.

Hur ansöker du till gymnasiet?

Gymnasievalet görs via din skolas studie- och yrkesvägledare (SYV), eller så kan du själv ansöka online genom en portal som din region tillhandahåller. Du ska välja flera gymnasieprogram och skolor som du rangordnar efter dina preferenser – det program och den skola du helst vill komma in på hamnar högst upp.

När du skickar in din ansökan kommer systemet att matcha dig med det högst rankade valet där ditt meritvärde är tillräckligt högt för att kvalificera dig. Meritvärdet avgör vem som kommer in – de med högst meritvärde får platserna först, och därefter går det neråt i kön.

Så här gör du:

  1. Utforska dina alternativ – Börja med att undersöka de olika gymnasieprogram och skolor som intresserar dig.

  2. Rangordna dina val – Gör en lista där du prioriterar de program och skolor du helst vill gå på.

  3. Skicka in ansökan – Ansök via din SYV eller online innan sista ansökningsdag, vanligtvis runt mitten av februari.

  4. Preliminärt antagningsbesked – I april får du ett preliminärt besked baserat på dina höstterminsbetyg.

  5. Omvalsperiod – Om du vill ändra dina val kan du göra det mellan april och maj.

  6. Slutligt besked – I juli får du det slutgiltiga antagningsbeskedet baserat på dina slutbetyg från nian.

  7. Svar på besked – Kom ihåg att svara på antagningsbeskedet innan deadline.

  8. Reservantagning – Om du hamnar på en reservlista kan du erbjudas en plats senare, ofta i augusti eller tidigt på höstterminen.

Val av program och inriktning

När du ska välja gymnasieprogram är det viktigt att tänka på vad du gillar och vilka ämnen du vill fördjupa dig i. Det finns olika inriktningar inom varje program som låter dig specialisera dig ytterligare inom det område som intresserar dig. Fundera också på dina framtidsplaner – vill du börja jobba direkt efter gymnasiet eller fortsätta plugga på högskola eller universitet?

Om du vill ha flexibiliteten att både kunna arbeta och studera vidare kan du välja ett yrkesprogram och samtidigt läsa till grundläggande högskolebehörighet. På så sätt får du fler valmöjligheter efter gymnasiet.

Val av gymnasium

Förutom valet av program måste du också välja vilken gymnasieskola du vill gå på. Det är viktigt att ta hänsyn till flera faktorer som skolans rykte, programutbud, läget och resvägen, samt skolans pedagogiska upplägg. Du kan läsa på om skolorna online, besöka gymnasiemässor och gå på öppet hus för att få en bättre uppfattning om vad som passar dig bäst.

Många skolor erbjuder även prova-på-dagar där du kan uppleva en vanlig dag som elev på skolan. Detta kan vara ett bra sätt att känna efter om det är rätt miljö för dig.

Vad händer om jag vill byta gymnasium?

Ibland blir valet av gymnasium inte helt rätt. Kanske trivs du inte med programmet eller skolan efter att ha börjat. Det är fullt möjligt att byta gymnasium, men det kan vara bra att överväga beslutet noga eftersom det kan innebära lite krångel, särskilt om du redan har börjat studera. Ta i första hand kontakt med en studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig genom processen att byta program eller skola.


Att göra ett genomtänkt gymnasieval är ett viktigt steg mot din framtid. Genom att följa dessa steg och fundera på vad som passar dig bäst, kan du öka chanserna för att hitta ett program och en skola där du trivs och kan utvecklas.